Physioknowledge

Physioknowledge is in 2003 opgericht door Dr. Robert E.H. van Cingel, sportfysiotherapeut, orthopedisch manueel therapeut en directeur Sport Medisch Centrum Papendal.

Robert van Cingel

Physioknowledge biedt diverse vormen van kennisoverdracht aan die specifiek zijn afgestemd op de beroepsgroep fysiotherapie.

  • Cursussen
  • Masterclasses
  • (Wetenschappelijke) bijdragen op congressen en in vakliteratuur

Daarnaast worden advies- of toezichthoudende werkzaamheden verricht voor:

  • Beroepsinhoudelijke organisaties of verenigingen
  • Scholingsaanbieders in de zorg
  • Subsidieverleners voor (wetenschappelijk) onderzoek in de zorg
  • Overige organisaties

knie

Cursussen & masterclasses

De door Physioknowledge georganiseerde cursussen en masterclasses staan in het teken van verdieping, state of the art kennis, verwerven van (praktische) vaardigheden, klinisch redeneren bij complexe pathologie en de inzet van topdocenten. Een masterclass wordt gezien als een (korte) wetenschappelijke bijeenkomst ter bespreking van een bepaald onderwerp. De cursussen zijn over het algemeen 2 dagen waarin theorie en praktijk worden afgewisseld.

Evidence Based Medicine

De term Evidence Based Medicine (EBM) wordt ook in de fysiotherapie veel toegepast. EBM wordt daarbij gezien als het klinisch handelen gebaseerd op bewijsmateriaal uit goed wetenschappelijk onderzoek. De praktijk van EBM impliceert het integreren van klinische expertise (empirie) met kennis uit onderzoek, in relatie tot de toestand en de wensen van de patiƫnt. De fysiotherapie kenmerkt zich echter door het feit dat er voor de dagelijkse praktijk onvoldoende wetenschappelijk bewijsmateriaal voorhanden is om al het praktische handelen te legitimeren. Veelal wordt dan uitgegaan van Best Practice gegevens. Een verzameling van kennis en ervaring waarop men de beslissingen in de therapie baseert. Immers, een revalidatieproces kenmerkt zich door verschillende fasen en vrijwel ieder patiƫntencontact gaat gepaard met een behandelbeslissing. Besluitvorming over de voortgang in de therapie, maar ook over het afsluiten van de therapie vraagt dan ook om een kritische attitude.

Physioknowledge besteedt tijdens de cursussen en masterclasses veel aandacht aan het stellen van een fysiotherapeutische diagnose, het proces van klinisch redeneren en het gebruik van meetinstrumenten en tests om de voortgang in de revalidatie te objectiveren en te evalueren.